RAMAZAN AYINDA MİDEYİ YORAN HATALAR
- Dr. Yunus Emre Bıkmaz
- 20 Mar
- 2 dakikada okunur
Ramazan ayında uzun süren açlık ve susuzluk süreci en fazla mideyi etkiliyor. Hızlı yemek yemek ve yanlış beslenme yanlışlıkları mide rahatsızlıklarında artışlara neden olabiliyor.
Yemeği Hızlı Yemek Hazımsızlığa Neden Oluyor
Ramazan ayında uzun süre aç kalınması vücutta bir takım dengesizliklere neden olabilmektedir. İftar saati geldiğinde tedbirli, temkinli ve yavaş olunmalıdır. Açlık hissine yenik düşülerek yemeklerin hızlı ve iyi çiğnenmeden yenilmesi birtakım sindirim sorunlarına neden olmaktadır. Uzayan açlığın vücuda getirdiği etkileri azaltmak, mideyi yormamak için yavaş beslenmek çok önemlidir. Hızla tüketilen yemekten sonra mide, ağızda ön hazırlığı yapılmadan yutulan gıdaları sindirebilmek için normalden daha fazla çalışmaktadır. Ayrıca hızlı yenilen yemek sırasında yutulan hava, gaz ve şişkinlik şikâyetlerini ortaya çıkarmaktadır. Porsiyonlar arasında 5-10 dakikalık aralar vermek, bu sorunların yaşanmasının önüne geçebilmektedir.
İftarı Soğuk Suyla Açmayın
Açlıkla birlikte vücudun uzun süre susuz kalması sadece sindirim sistemi için değil, vücudun diğer sistemlerini de olumsuz etkileyebilmektedir. İftar ve sahur arasında bir seferde tüketmek yerine kademeli olarak su içilmesi gün içindeki sıvı ihtiyacını karşılamaktadır. Saatlerce susuz kalmanın etkisiyle iftarı çok soğuk suyla açmak, bütün gün boş olan midede gaz ve hazımsızlığa neden olabilmektedir.
İftara Zeytin, Hurma veya Çorba ile Başlayın
İftarda zeytin veya hurma gibi lifli besinlerle orucu açmak mide ve bağırsak açısından bir ön hazırlık olacaktır. Sonrasında içilecek çorba, şişkinliklerin ve yaşanabilecek kabızlıkların önüne geçmektedir. Ayrıca iftarı hurma, zeytin veya çorba ile açmak tokluk hissi vererek daha az yiyerek sofradan kalkılmasına olanak sağlamaktadır.
Yağlı Yiyeceklerden Uzak Durun
Aşırı yağlı besinleri tüketmek, midenin çalışmasını yavaşlatmaktadır. Midenin alt ucunun gevşek kalmasına ve rahat boşaltım yapmasına engel olan yağlı besinler, hazımsızlık ve şişkinlik gibi sorunlara yol açmaktadır. Reflü hastası olmayan kişilerde bile aşırı yağlı yiyecekler reflü şikâyetlerinin yaşanmasına neden olabilmektedir. Özellikle dışarıda yapılan iftarlarda, kullanılan yağın kalitesi bilinemeyeceği için yağlı yiyeceklerden uzak durmak daha da önemlidir.
İftardan Sonra Egzersizi Unutmayın
Akşam ve gece saatlerinde besinlerin emilimi gündüz saatlerindeki kadar iyi değildir. Bu nedenle iftar ve sonrasında yenilen fazla miktarda yiyecekler şişkinliğe ve uyku bozukluğuna yol açabilir. İftardan 1-2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapmak sindirimi kolaylaştırmaktadır. Sahurdan sonra yapılan egzersiz ise sıvı ve enerji kaybına neden olacağı için tavsiye edilmemektedir.
İftardan Sonra Ara Öğün Yapın
Porsiyonların azaltıldığı bir iftarın ardından sahura kadar aç kalınmamalıdır. Tatlılar iftarda ana yemekle değil, yemekten 1-1,5 saat sonra ara öğünde alınmalıdır. Kuruyemiş ya da meyvelerden oluşan birkaç ara öğün yapmak hem mide, hem de metabolizmanın çalışma hızı bakımından önemlidir. Ara öğünlerin atlanması kabızlık şikâyetinin yaşanmasına neden olabilmektedir.
Sahurda Kepekli Ekmeği Tercih Etmeyin
Sahur yapmadan sadece iftarda tüketilen besinlerle oruç tutmak, kişiyi yorgun düşüreceği gibi beslenme düzenine de uygun değildir. Sahurda ağır yiyecekler yerine kahvaltılıklar tercih edilmelidir. Mideyi yormayan ve gün boyu karbonhidrat sağlayabilen nişastalı ekmek tercih edilmelidir. Lifli besinlerden zengin beslenmek sahur içinde önemlidir. Kepekli ürünler bazı kişilerde ters etki yaparak gaz ve şişkinlik şikâyetlerinin yaşanmasına yol açabilmektedir. Kepekli ekmeğin bu şikâyetlere neden olduğu kişilerin çavdar ya da benzeri ekmekleri tüketmesi uygundur. Sahurda dikkat edilmesi gereken en önemli nokta reflü şikâyetlerinin yaşanmaması için yemekten en az 1 saat sonra yatılmasıdır.
İlaçlarınızı Ramazan’a Göre Ayarlayın
Mide ameliyatı ya da mide kanseri geçiren kişilerin Ramazan ayında oruç tutmaması gerekir. Bunun dışında düzenli ilaç alanların doktorlarına danışarak ilaç dozlarını ve saatlerini oruç zamanlarına göre ayarlaması gerekir. Genellikle proton pompa inhibitörleri gibi mide koruyucu ilaçların sahurda aç karna alınması daha doğrudur.

Comments